Шавлія – це не просто лікарська рослина, з якої виготовляють препарати від застуди і кашлю. Із цих зелених листочків виходить чудовий соус. Мої гості ніяк не могли второпати, що це таке, казали, що смакує, як ніжне м’ясо, хоча його у страві не було. Готується соус дуже просто, а смакує з багатьма гарнірами. Отож, на 4 порції візьмемо 125 г масла (можна трохи більше, якщо ви любите жирні страви). Топимо масло на пательні або в мисці. 20-25 листочків свіжої шавлії миємо, осушуємо від води і кидаємо у масло на кілька хвилин (5-7 хв) на маленькому вогні. Соус не помішуємо. Потрібно, щоб листки віддали свій аромат маслу, а самі стали хрумкими. Тому постійно стежимо за соусом, якщо ваша пательня дуже груба, готувати доведеться довше. Готовий соус накриваємо кришкою і залишаємо на кілька хв. На гарнір досконало смакують спагетті (зверху посипані дрібно потертим сиром), картопля, равіолі чи вареники.
Соус з шавлії
Страва має дуже насичений пряний смак. Смакує з сухим білим або червоним вином.
Кльово! Мабуть, дуже смачно. А я цього літа засушила чебрець. Кажуть, з нього не тільки чай можна робити, а й приправу до тушкованого м*яса. Буду пробувати 🙂
і таких багатофункційних рослинок є багато 🙂