Для коржів потрібно 168 г шоколаду, 84 г масла, 4 жовтки, 28+84 г цукру, 5 білків, ¼ чайної ложки солі, 1/3 горнятка муки (приблизно 83 г). Однак, я не довіряю нашому шоколаду, тому готую його сама, відповідно замість 168 г шоколаду беру масла приблизно 11 г, 4-5 столових ложок какао-порошку (гірке какао) і стільки ж або трохи менше цукру. Можна також додати спеції (кардамон, мускатний горіх, кориця, чорний перець мелений).
Коржі треба буде зволожити трохи, для цього готуємо цукровий сироп (100 мл), до нього додаємо алкоголь – бренді, коньяк (50 мл).
Перемащуємо коржі абрикосовим джемом (у мене на оду порцію йде третина літрової банки абрикосового варення). Саме абрикосове варення і жодне інше!!! Бо з іншим у нас вийде не Захер.
Готовий торт треба покрити глазуррю. Її готуємо із шоколаду (168 г), масла (28 г) і вершків (56 г). Але знову ж – я варю власний шоколад. Просто даю трохи більше, ніж у корж, масла і додатково вершки або молоко.
Отож, печемо корж, який згодом розділимо пополам (розріжемо впоперек). Топимо в посудині масло усе масло, яке призначене для коржа – 100 г + 84 г (можна дати 200 г, нічого страшного). Додаємо цукор і какао, по 4-5 столових ложок. Можна додати трохи спецій. Варимо, постійно помішуючи, поки шоколад не почне булькати і гуснути. Виключаємо газ. Окремо збиваємо жовтки із 28 г цукру, додаємо до шоколаду і делікатно вимішуємо. Тепер збиваємо білки із сіллю, додаємо поступово 84 г цукру. Поступово у білки додаємо муку. При цьому постійно збиваємо масу міксером. Третину білкової маси додаємо до шоколадно-жовткової маси. Вимішуємо. Тепер акуратно решту білків додаємо до шоколадної маси. Готове тісто (дуже делікатне і ніжне) випікаємо приблизно 40 хв при температурі 180 г.
Готовий корж треба вистудити і розрізати впоперек. Обидві частини трохи зволожуємо. Перемащуємо абрикосовим варенням, складаємо дві частини докупи.
Тепер варимо шоколад, яким поллємо торт. Робимо це так само, як і для коржа – топимо масло, додаємо цукор, какао і прянощі. Доводимо до кипінн6я, постійно помішуючи. Коли почне булькати, додаємо вершки чи молоко. Далі помішуючи варимо, поки шоколад не почне гуснути.
Тепер швидко покриваємо шоколадом корж. Залишаємо на ніч. Смачного!
Традиційно Захер подають зі збитими вершками. Але без верків також смакує досконало. Торт дуже ніжний і шоколадний. Тому багато з’їсти його неможливо (печінка не витримає 🙂
Смакуйте із гіркою кавою.