Один із моїх улюблених тортів. А брат каже, що в цьому десерті крему забагато не буває. Отож, щоб спростити собі життя, купуємо морожене листкове тісто (на маленький тортик 0,5 кг). Беремо приблизно 5 яблук. Для заварного крему нам потрібно 3 яйця, 0,5 л молока, склянка цукру, ваніль, 5 столових ложок муки, 150 г масла. (можна приготувати півтори порції крему, тоді торт буде ніжнішим, але й жирнішим).
Тісто розморожуємо, розрізаємо на 4-5 шматків, кожен розкачуємо, наколюємо виделкою і випікаємо 15-20 хв в духовці при 180 градусів. (при випіканні листкові коржі зменшуються. Тому треба добре розкачати їх.)
Яблука чистимо, видаляємо серцевину і ріжемо на невеликі скибки. Висипаємо в каструлю, додаємо трохи цукру і тушкуємо, постійно помішуючи, поки не утвориться конфітюра (яблучний сік почне гуснути, але самі скибки не розваряться, а залишаться окремими шматками).
Готуємо заварний крем. Це рецепт моєї бабусі, який жодного разу не підвів. Жовтки розтираємо з цукром, можна додати ваніль. Додаємо муку і трохи молока. Вимішуємо до однорідної маси (маса має бути як густа сметана). Решту молока доводимо до кипіння і виливаємо у жовткову масу. Крем варимо на малому вогні, постійно помішуючи (я спершу промішую ложкою, а потім вмикаю міксер, щоб не утворювалися грудки). Коли крем майже готовий (доволі густий. Але ще не кипить, додаємо у нього збиті білки (це робити не обов’язково). Помішуючи крем доводимо до кипіння і вимикаємо. Залишаємо його, щоб вистиг, тоді додаємо 150 грамів масла (не розтопленого, але й не з холодильника, найкраще витягнути його з холодильника і залишити при кімнатній температурі на кілька годин перед приготуванням.)
Перекладаємо коржі кремом і яблуками. Останній шар крему можна посипати шоколадом. Тертими горіхами або подрібненим шматком листкового тіста, щоб зручно було їсти і гарно виглядало.
Готовий торт варто накрити плівкою або фольгою, зверху на нього покласти щось важкеньке, щоб всі аромати змішалися. Так залишити на ніч, а краще на добу. Смачного!
Доброго дня!!! А для тушкування яблук не потрібно додавати воду? Лише цукор і все? Дякую!