Цей салат як можна краще відображає те, що прийнято називати “новою ізраїльською кухнею». Не дарма я взяла рецепт з однойменної книги Жанни Гур. Дуже хороша книга, обов’язково напишу про неї окремо.
Ну, а поки про те, що я приготувала з книги цієї авторки. Цей теплий салат насправді може бути і чудовим гарніром до смаженого м’яса або риби. Або, навпаки, стати самостійною стравою. Це дуже сімейна страва, але якщо до вас прийдуть гості, ви не пошкодуєте, подавши на стіл кускус з запеченими овочами.
Головне, звичайно, – це хороші овочі, від якості яких буде цілком залежати смак салату. Готуючи його вперше, я все ще була під враженням від книги, яка рясніє ізраїльськими образами та барвами..
Для любителів не тільки смачної, але і здорової їжі додам, що це дуже збалансована страва, завдяки наявності в ньому кускусу і овочів. Їсти його треба неодмінно теплим і не залишати на наступний день: розігрітим, він втратить смак.
Що треба:
500 гр. крупи кускус;
1 баклажан, порізаний на кубики 2-3 см;
2 цукіні, нарізані кружечками;
2 солодких болгарських перцю, очищені від насіння і нарізані на великі шматки;
10 зубчиків часнику в шкірці;
3 зубчики часнику, подрібнені;
120 гр. оливкової олії;
сіль, чорний мелений перець;
3 ст. л. кедрових горішків;
1 червона цибулина, тонко нарізана;
1 пучок листя базиліка.
Нагрійте духовку до 200С.
Викладіть нарізані овочі на деко, покрите папером для запікання або килимком для запікання
Змішайте оливкову олію з сіллю, перцем, подрібненим часником і полийте овочі.
Перемішайте овочі, щоб вони вкрилися спеціями.
Можна додати кілька гілочок чебрецю.
Запікайте овочі протягом 20 хвилин або щоб вони добре підсмажилися. Краще запікати в режимі гриль на самому верху духовки.
Кускус залийте киплячою водою 1:1 і залиште на 5 хвилин.
Кедрові горішки обсмажте на сухій пательні до золотистого кольору.
Кускус розпушіть виделкою і змішайте з обсмаженими овочами. Додайте цибулю, обсмажені кедрові горішки і базилік.
Полийте оливковою олією і відразу подавайте.
PERTUSIN бажає вам смачного!