Мені пощастило побачити, як готується цей торт на майстер–класі, який давала Клаудіа Роден під час літературно-гастрономічного фестивалю в ірландському Баллімалоє. Фестиваль зібрав нинішньої весни всесвітньо відомих кулінарів з усього світу, тому немає нічого дивного в тому, що я привезла іспанський рецепт з Ірландії.
Клаудіа Роден – володарка, можливо, найбагатшої колекції оригінальних іспанських рецептів за межами Іспанії, які вона багато років збирала у всіх регіонах країни. У багатьох випадках ці рецепти супроводжують історії, оскільки подаровані конкретними людьми і пов’язані з конкретними епізодами з біографії їхніх сімей.
Рецепт цього шоколадного торту, в якому немає ні грама борошна (борошно замінює товчений мигдаль – як в іншому стародавньому рецепті галісійського мигдалевого пирога), узятий з букіністичного раритету, книги “Відлюдник на буржуазній кухні ХХ століття”. Автор цього твору – Агуеда Б’єнсобас, домашній кухар багатої каталонської сім’ї, на кухню якої вона прийшла дівчиськом і пропрацювала півстоліття.
Сімейство тримало на своїй фермі під Барселоною безліч тварин, далеко не всі з яких йшли на кухню. Був, наприклад, слон, подарований згодом міському зоопарку.
Іспанська видавець Клаудія Роден походить з цієї сім’ї, вона й подарувала їй рідкісну книгу. Дівчинкою вона ще застала в будинку Агуеду, яку в сім’ї називали “відлюдницею” – весь вільний час та проводила на кухні, удосконалюючи свої рецепти.
Як часто трапляється з високою кухнею Каталонії, це досить вибаглива суміш іспанських і французьких кулінарних тенденцій.
Що можна сказати про шоколадний торт, який народився від цього союзу? У нього цікавий і досить ніжний смак. І йому зовсім не завадять збиті вершки, які зроблять його ще ніжнішим і соковитішим. Саме так подає цей торт Клаудіа Роден. Я в перший раз вирішила обійтися без вершків, щоб заощадити калорії. Наступний раз буду точно слідувати рецепту.
Що треба:
150 гр. темного шоколаду;
3 ст. л. води;
130 гр. вершкового масла;
4 яйця;
100 гр. дрібного цукру;
120 гр. меленого мигдалю;
1 ч. л. розпушувача;
3 ст. л. рому.
Для глазурі:
60 гр. темного шоколаду;
2 ст. л. цукру;
2 ст. л. вершкового масла;
збиті вершки.
Нагрійте духовку до 170С.
Шоколад розламайте на шматочки і складіть в миску, додайте 3 ст. л. води і поставте на каструлю з повільно киплячою водою, поки шоколад не розтопиться. Додайте до шоколаду вершкове масло, розрізане на шматочки, і дайте йому теж розтопитися. Перемішайте і приберіть з вогню.
У великій мисці з допомогою виделки збийте жовтки з цукром, мигдалем, розпушувачем і ромом. Додайте шоколадну суміш і добре перемішайте.
Збийте білки до твердих піків і додайте в шоколадну суміш. Акуратно перемішайте від країв до центру.
Підготуйте форму для випічки 22-23 см в діаметрі. Змастіть її вершковим маслом і присипте борошном. Струсіть надлишки борошна.
Вилийте тісто в підготовлену форму і запікайте в розігрітій духовці протягом 55 хвилин або поки торт не буде щільним. Охолодіть і вийміть з форми.
Для глазурі розімніть шоколад на водяній бані з 2 ст. л. води, додайте цукор і вершкове масло і нагрівайте, поки цукор повністю не розчиниться. Полийте торт.
Подавайте зі збитими вершками.
Смачного!