Незвична страва для України, але смакує чудово. Готують фондю з різних видів сирів, зокрема, чеддера, грюера й ементаллєра. Але я трохи адаптувала до українських реалій фондю і додаю будь-які тверді сири. Отож, нам потрібно 400 г твердих сирів, 1-2 зубчики часнику, 150 мл пива, ложка гірчиці, 2 столові ложки борошна. Також візьмемо шматок хліба – чорного і білого, овочі і м‘ясо.
Сир тремо на грубій терці,
перемішуємо. В каструлі доводимо до кипіння пиво з гірчицею і розчавленим часником. До рідини додаємо сирну суміш і варимо, постійно помішуючи.
Маса має вийти густою і тягнутися. Якщо виходить занадто густа. Додаємо ще трохи пива. Тепер переливаємо суміш у відповідну посудину. Якщо у вас нема фондюшниці, можна їсти фондю із каструлі, в якій його готували, щоправда тоді доведеться їсти швидше, поки сир не охолоне і не застигне або ж кілька разів впродовж трапези підігрівати сир. Їдять сирне фондю переважно занурюючи скибки хліба у сирну масу. Також топлений сир смакує із овочами або невеликими шматками підсмаженого м’яса.
Усі додатки варто приготувати заздалегідь.