Це один із перших моїх рецептів. Його дала мені хресна і він жодного разу не підвів. На невелику порцію (класична тортівниця) візьмемо 3 яйця, склянку цукру, кілька ложок меду (скільки не шкода :)), 300 мл сметани (якщо дати більше, медівник буде ніжнішим), півтори чайної ложечки соди, 4 столові ложки олії (також можна дати більше), борошно (скільки вбере), прянощі, бакалії. Можна додати варення чи груші.
Яйця збиваємо з цукром,
додаємо сметану,
вимішуємо і всипаємо соду, потім додаємо олію, прянощі і мед.
Перемішуємо до однорідної маси і додаємо муку.
Маса має мати густину сметани. Якщо буде рідшою, медівник погано виросте і буде більш насичений, якщо дати більше муки, тісто вдасться тугішим, зате його можна буде помастити маслом і варенням :). Також можна додати варення (сливове, яблучне, грушеве).
Випікаємо приблизно годину при температурі 180 градусів. Коли медівник печеться, важливо не відкривати духовку, щоб не осів. Але коли допікається, можна перевірити готовність соломинкою чи дерев’яною шпажкою. Медівник особливо смакує в холодну пору року. З гарячим вином, молоком, чаєм чи кавою.
Щодо прянощів, традиційно до медівника додають корицю і гвоздику. Я обов’язково даю чорний мелений перець, коріандр, мускатний горіх, кардамон. Медівник виходить трохи пікантним, але ще ніхто не нарікав. Смачного!!!