Усім відомо, що кава знімає втому, підвищує увагу та зосередженість, покращує фізичну витривалість та працездатність. Речовину, яка так цілюще діє на людський організм, уперше було отримано з кавових зерен у 1828 році, вона отримала назву кофеїн. Крім такого очевидного ефекту кофеїн справляє і більш непомітну, але не менш важливу дію: активізує діяльність центральної нервової системи, знижує ризик утворення каменів у жовчному міхурі, попереджує утворення холестеринових бляшок.
Сучасна медицина зараховує кофеїн до лікарських препаратів. Він входить до складу психостимуляторів та стимуляторів дихання, підвищує ефективність антибіотиків, ацетилсаліцилової кислоти та парацетамолу. Кофеїн прописують при нездужанні та втомі, при спазмах судин головного мозку та ослабленні серцевої діяльності, при отруєнні наркотиками та інфекційних захворюваннях, при дитячому енурезі та порушеннях дихання у новонароджених.
Ще одна важлива властивість кофеїну — те, що він розщеплює жирові клітини та активізує обмін речовин в організмі, тим самим сприяючи схудненню. Саме тому кофеїн входить до складу лікувальних дієт (в тому числі розрахованих на швидкий ефект втрати ваги) та рекомендований для «розвантажувальних» днів.
Більшість спеціалістів-медиків дотримується тієї думки, що помірна кількість кофеїну (чотири чашки кави на день) позитивно впливає на самопочуття і не може спричинити ані найменшої шкоди. Деякі дослідники завищують цю цифру до 500—600 мг кофеїну на день (шість чашок досить міцної кави). Звичайно, ця кількість неоднакова для різних людей та залежить вид типа кави. Наприклад, жінкам під час вагітності рекомендується обмежити щоденне споживання кави двома чашками.
Ось невеликий перелік вмісту кофеїну у різних видах кави (на 150 мл):
- Мелена кава 80…90 мг
- Розчинна кава 60 мг
- Кава без кофеїну 3 мг
Кожна країна має свої власні кавові традиції. На Сході можна скуштувати справжню чорну каву, дуже міцну, солодку та густу; її перемішують з гвоздикою та іншими пряностями. В Індії в каву обов’язково додають велику кількість молока та цукру. Більшість американців визнає лише каву середнього обсмажування з кислинкою. Французи полюбляють пити каву на сніданок — гарячу, терпку, трохи гіркувату. Не відстають від них і італійці, яки винайшли espresso — удвічі міцніший за звичайну каву; він готується з кави дуже темного обсмажування і подається в «напівчашках» (demitasse). Ті ж самі італійці придумали додавати у кафу шоколад та терту цедру апельсина. Скандинави п’ють своєрідний кавово-яйцевий коктейль, але не відмовляться і від звичайної, не надто міцної кави; у північних народів найбільш популярні світлі, майже необсмажені сорти. Голанці віддають перевагу міцну каву з цукром та вершками.
Не дивлячись на таку вражаючу уяву різноманітність статистика показує, що пальму першості утримає напій, в якому немає нічого, окрім кави та цукру:
- 61 % споживачів кави віддають перевагу чорній каві з цукром,
- 24 % — з цукром та молоком,
- 11 % п’ють несолодку чорну каву,
- 3 % — з молоком, але без цукру,
- 1 % додають у каву коньяк, лимон.
Автор невідомий