Турецькі війська у липні 1683-го року в котре взяли в облогу Відень. Австрійці не зуміли прогнати османів. Два місяці чекали, допоки до міста йшли війська польського короля Яна 3 Собеського. Перемога польсько-німецько-австрійської армії була нищівною: великий візир Кара Мустфа з розлюченими солдатами втік аж до Белграда. Про перемогу вже й забули, а світ дотепер користає її плодами. Точніше – ласує… Бо віденські пекарі, натхненні розгромом ворогів, придумали спосіб відсвятквати. Спекли булочки у вигляді півмісяця – усім відомого символу ісламської віри. Виходило: зїдаєш булочку і тим самим “зїдаєш іслам”. Це було своєрідним знущанням з переможених завойовників. Булочку назвали традиційно – “віденською”. А між 1837-м і 1839-м два австрійці – Август Занг і Ернест Шварцер – відкрили віденську кондитерську в Парижі, де почали пекти солодкі рогалики за трохи зміненим рецептом. Винахід засмакував парижанам. Його ж назвали “круасаном”, що так і перекладається – “півмісяць”. Віденське походження смаколика вже майже кануло в лету. Численні французькі мусульмани їдять його з насолодою. Цікаво, чи то їм не гріх? )))