Згідно з легендою, класичний американський сніданок, eggs Benedict, був винайдений з похмілля. Нібито якийсь американський брокер на прізвище Бенедикт так реалізував свою не цілком тверезу ранкову фантазію, і вона настільки сподобалася метрдотелю відомого ресторану, що той поширив цей корисний досвід на весь Нью – Йорк, а далі добра звістка про Бенедиктові яйця обійшла більшу частину світу.
Якщо ставитися до легенди з деякою часткою довіри, то вона повідомляє нам, як мінімум, одну важливу річ: з самого першого дня свого існування eggs Benedict – саме ресторанна страва. Його мало хто готує вдома навіть у Північній Америці, а в Українїі ця справа виглядає на домашній кухні і зовсім екзотикою.
По-перше, важко дістати булочки, які наближалися б за якістю до English buns. По-друге, приготування голландського соусу – остаточно делікатна справа, того й гляди яйця розшаруються з маслом. Нарешті, зварити яйце пашот – теж нетривіальне завдання, особливо, якщо робити це неозброєною рукою.
Донедавна я вкрай рідко варила яйця пашот і не зазіхала на американський сніданок. Але у домі з’явилося симпатичне пристосування, спеціально призначене для варіння Бенедиктових яєць. Цікавість – двигун кулінарних звершень.
Що треба:
Для голландського соусу:
3 жовтки;
1 ст. л. води;
100 гр. розтопленого вершкового масла;
1,5 ст.л. лимонного соку;
сіль.
6 яєць;
2 ст.л. оцту;
6 скибочок карбонаду (або сьомги);
3 булочки (як для гамбургерів ).
В миску відокремте жовтки, додайте воду і поставте миску на водяну баню (на каструлю з повільно киплячою водою, дно миски не повинно торкатися води). Починайте збивати жовтки вінчиком, поки вони не стануть злегка змінювати колір (близько 4 хвилин).
Приберіть миску з каструлі і, не припиняючи збивати, вливайте лимонний сік, покладіть щіпку солі, а потім тонкою цівкою влийте злегка охолоджене розтоплене вершкове масло до отримання однорідної консистенції. Якщо з’явиться необхідність розігріти соус, поставте його назад на водяну баню і збийте.
У широкій каструлі розігрійте воду до повільного кипіння, додайте оцет і акуратно розбивайте яйця (по одному) прямо над поверхнею води. Відразу ложкою з дірками обволікуйте яйце білком і варіть 3-4 хвилини. Дістаньте яйце шумівкою і перекладіть в миску з крижаною водою, щоб зупинити процес варіння. Якщо хочете розігріти яйце, опустіть його на кілька секунд в злегка киплячу воду.
Скибочки карбонаду розігрійте на сковороді протягом декількох хвилин, тільки щоб прогрілися, сильно смажити не треба.
Булочки розріжте навпіл і підсушіть в тостері.
На тарілку викладіть половинку булочки, зверху скибочку карбонаду або сьомги, далі яйце і полийте все голландським соусом.
Смачного сніданку і вдалого дня! )